دانشنامه خودرو

2 نکته طلایی از وظایف میل گاردان در خودروها و ضرورت وجود آنها

بررسی صفر تا صدی اجزای میل گاردان خودرو

پس از اینکه نیروی حرکتی خودرو توسط موتور تولید شد، برای انتقال این نیرو به چرخ ها باید از قطعه‌ای به نام “میل گاردان” استفاده شود. البته که در طول تاریخ خودروسازی، این بخش از خودرو که انتقال دهنده نیروی موتور به چرخ ها می باشد، همواره در حال تغییر بوده است. امروزه در صنعت خودروسازی، از انواع سیستم های انتقال قدرت در خودرو استفاده می شود که با توجه به کارایی خودرو و نوع آن، سیستم آن نیز مختص خودش است. انواع سیستم انتقال قدرت را می توان به سه دسته محرک جلو، محرک عقب و چهار چرخ متحرک تقسیم کرد. این سیستم ها با توجه به کارایی‌شان، قطعات ثابتی را در سیستم خود دارند؛ قطعاتی مانند کلاچ، گیربکس، دیفرانسیل و پلوس که نقش مهمی در سیستم انتقال قدرت دارند. در برخی از سیستم های انتقال قدرت از قطعه غیر ثابتی نیز استفاده می شود که میل گاردان نام دارد. این قطعه در برخی سیستم های انتقال قدرت کارایی دارد و در برخی ندارد. در ادامه بیشتر با این بخش حیاتی خودرو آشنا می شویم.

میل گاردان چیست و چه وظایفی دارد؟

گاردان فقط در سیستم های انتقال قدرت خودروهای محرک عقب کاربرد دارد و مورد استفاده قرار می گیرد. در حقیقت میتوان گفت که میل گاردان در خودروهایی مورد استفاده قرار می گیرد که دیفرانسیل عقب یا محور عقب هستند و کاربردی در دیگر نوع های سیستم انتقال قدرت ندارد. البته این مورد را باید گفت میل گاردان در خودروهای چهار چرخ محرک یا تمام چرخ متحرک کاربردی ندارد و استفاده نمی شود. گاردان تنها در خودروهایی مورد استفاده واقع می شود که محور اصلی آنها در عقب خودرو قرار گرفته است و فاصله سیستم مولد نیرو (موتور و گیربکس) و محور زیاد است. در سیستم انتقال قدرت خودرو، قدرت تولیدی موتور به یک انرژی چرخشی تبدیل می شود که که توسط میل گاردان به دیفرانسیل و چرخ های خودرو عقب خودرو انتقال داده می شود. در این سیستم میل گاردان از یک طرف به جعبه دنده خودرو و از طرف دیگر به به دیفرانسیل متصل می گردد. بنابراین میتوان برای میل گاردان، دو وظیفه مهم تعیین کرد:

  • متصل کننده گیربکس و دیفرانسیل خودرو در صورت زیاد بودن فاصله بین آن دو
  • منتقل کننده انرژی چرخشی خارج شده از گیربکس به دیفرانسیل
خواندن  پاره شدن تسمه تایم خودرو؛ چه دلایلی می تواند داشته باشد؟!

ساختار و اجزای اصلی میل گاردان

میل گاردان از جنس فلزی مستحکم و سخت ساخته می شود که مقاومت بالایی دارد و به شکل یک شفت طراحی می شود. این میل نباید هیچگونه انحراف یا خمیدگی داشته باشد و زاویه ای نیز در آن مشاهده نشود. این قطعه مهم که به شکل یک محور قطور و صاف ساخته می شود، سه بخش اصلی دارد.

  • قفل‌ های گاردان

این قفل ها به شکل نوعی چهارشاخ هستند که در دوسر میله اصلی قرار می گیرد تا زمینه اتصال گاردان به گیربکس و دیفرانسیل را فراهم آورند. این قفل ها یک وظیفه بسیار مهم دارند؛ قفل های گاردان به این میله امکان انعطاف و جابجایی محدودی می دهند که تا در زمان هایی که چرخ ها در یک راستا قرار نمی گیرند، در اثر تغییر سطح چرخ ها میله بدنه آسیب نبیند. این چهارشاخ ها که از مفاصلی با نام های هوک و سرعت استفاده می کنند، به گاردان امکان حرکت بالا و پایین به صورت همزمان را می دهند.این قفل ها باید کاملا راحت و بدون مشکل در شفت خروجی گیربکس حرکت بکنند؛ به همین علت است که در چهار سر خود از بلبرینگ بهره می برند.

  • بدنه اصلی گاردان

بدنه گاردان ممکن است به صورت توخالی طراحی شود یا به صورت توپر. این بخش از گاردان به شکل یک میله فلزی دیده می شود؛ جنس آن از فولاد کم کربن است و در بیشتر موارد برای کاهش وزن آن به صورت توخالی ساخته می شود. در برخی موارد نیز برای بالا رفتن استحکام آن به صورت توپر طراحی می گردد. استفاده از گاردان توخالی یا توپر در خودرو، تاثیر مستقیمی در عملکرد این قطعه تاثیر مستقیم دارد.

  • اتصال کشویی گاردان

میل گاردان همزمان که با حرکت رو به بالا و پایینش، باید در حین کار طولش بلند و کوتاه شود. فرایند این امر به این صورت است که وقتی دیفرانسیل خودرو به پایین حرکت می کند، طول گاردان باید بلندتر شود و وقتی دیفرانسیل به بالا می رود بایستی گاردان کوتاه تر شود. این تغییر طول به وسیله یک اتصال کشویی صورت می گیرد که فرایندش شبیه به لوله‌ های جاروبرقی امروزی می باشد. بنابراین میتوان گفت که یک سمت از گاردان نازکتر از سمت دیگر آن است زیرا باید این فرایند به خوبی انجام شود تا مشکلی پیش نیاید. بخش نازکتر گاردان درون بخش قطورتر آن قرار می گیرد و در موقعی که تغییر طول نیاز است، تغییرات لازم را اعمال می کند تا فرایند به درستی انجام شود.

  • هزار خار

در گاردان از قطعه ای به نام هزار خار استفاده می شود؛ وظیفه هزار خار این است که از هرزگردی اتصال کشویی و تغییر طول های بیش از حد و بی دلیل گاردان پیشگیری می کند و این فرایندها را با امنیت بیشتری جلو می برد. هزار خار در جداره بیرونی سکت نازک‌تر و جداره درونی سمت ضخیم‌تر گاردان تعبیه می شود.

خواندن  ضرورت استفاده از دی لایت (daylight) در خودروها چیست؟

انواع میل گاردان در خودرو

یکی از تفاوت های میل گاردان با دیگر اجزای خودرو این است که نوع ساخت و مواد به کار رفته در انواع مختلف آن، تفاوت چندانی با یکدیگر ندارد. به طور کلی تفاوت انواع میل گاردان ها در طول آنهاست زیرا فاصله گیربکس و دیفرانسیل در خودروهای مختلف متفاوت است. میل گاردان ها در نوع مختلف ساخته می شوند:

  • میل گاردان یک تکه
  • میل گاردان دو تکه
سخن آخر

دانستیم که میل گاردان، نقش مهمی در خودرو دارد و انتقال دهنده قدرت تولید شده موتور است. این قطعه وظیفه بسیار مهمی در خودرو دارد و به همین خاطر است که باید به نحوی خوب ساخته شود تا مشکلی در سیستم انتقال قدرت پیش نیاید. میل گاردان به عنوان یک قطعه سفت و سخت در خودرو، ممکن است مشکلاتی را نیز داشته باشد. در صورت بروز هر نوع اتفاق ناگوار و خراب شدن خودرو در هر جای جای کشور عزیزمان، می توانید از خدمات مجموعه امدادیاب هوشمند بهره مند شوید. این مجموعه با معرفی بهترین و کاربلد ترین مجموعه های امدادی و خودروبری کشور در همه نقاط ایران، می تواند در هر شرایطی در کنار شما عزیزان باشد.

همچنین می توانید با مطالعه مطالب این وبسایت، هر چه بیشتر بر دانش خودرویی خود اضافه کنید. اگر می خواهید درست مانند یک تعمیرکار حرفه ای از خودرو خود مراقبت کنید و بر عمر آن بیافزائید، حتما مطالب وبلاگ امدادیاب هوشمند را دنبال کنید.

میل گاردان از چه چیزی ساخته می شود؟

میل گاردان از جنس فلزی مستحکم و سخت ساخته می شود که مقاومت بالایی دارد و به شکل یک شفت طراحی می شود.

چند نوع گاردان داریم؟

دو نوع: میل گاردان یک تکه و میل گاردان دو تکه.
گرد آورنده
امدادیاب

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا