دانشنامه خودرو

لرزش خودرو چه دلایلی میتواند داشته باشد؟!

خرابی کدام بخش خودرو بیشتر بر لرزش آن تاثیر می گذارد؟

لرزش خودرو

خودروهای کارکرده و حتی کاملا نو ممکن است کمی لرزش داشته باشند؛ اما اگر این لرزیدن‌ها ادامه پیدا کرد، باید بررسی کنید که علت لرزش خودرو در شرایط مختلف چیست؟ خارج شدن لاستیک از حالات تعادل یا بالانس، اولین و شایع‌ترین علت لرزش ماشین است. بعد از آن، اختلال در کار چرخ‌ها، ترمزها، کلاچ فرمان، سیستم تعلیق و حتی موتور می‌تواند از دلایل لرزیدن ماشین در حین رانندگی باشد. در ادامه با علت‌های لرزش خودرو در شرایط مختلف و روش‌های رفع آن آشنایی پیدا می‌کنید.

لاستیک‌ ها

لرزیدن خودرو در شرایط مختلف می‌تواند بخاطر لاستیک‌هایش باشد. مشکلاتی که لاستیک می‌تواند داشته باشد، عبارت‌اند از:

  • خارج شدن لاستیک از حالت بالانس

علت لرزش خودرو در سرعت بالا به بالانس نبودن لاستیک‌ها برمی‌گردد. اگر آج لاستیک در بعضی از نقاط کاملا صاف شده باشد، لاستیک‌ها بالانس نیستند.

  • کم شدن باد یا وجود ناهمواری در لاستیک‌ها

در سرعت‌های بالا، لاستیک کم باد هم می‌تواند خودرو را بلرزاند. باز هم کافی است که آج لاستیک را بررسی کنید. اگر آج صاف نشده باشد، مشکل از باد کم لاستیک‌هاست. این موضوع رو جدی نگیرید، ترکیدن لاستیک در انتظارتان است.

ساییدگی یا موج‌دار شدن از جمله نشانه‌های ایجاد ناهمواری در لاستیک‌ها است که می‌تواند موجب لرزش خودرو در حین رانندگی با سرعت بالا شود.

  • خرابی لاستیک‌ها

وقتی می‌توانیم به خرابی لاستیک پی ببریم که آج آن از بین رفته باشد. اگر تسمه‌های داخلی هم از بدنه لاستیک جدا شده باشد، لاستیک خراب است. در این صورت، در سرعت‌های کمتر از 30 کیلومتر بر ساعت، خودرو لرزش دارد.

  • آسیب‌دیدگی رینگ‌ها

از علت‌های لرزش خودرو در شرایط مختلف که به لاستیک‌ها مربوط شده، آسیب‌دیدگی رینگ‌هاست. رانندگی بد یا رد شدن از روی سرعت‌گیرها با سرعت زیاد، خم شدن رینگ‌ها را در پی دارد که در نهایت به لاستیک‌ها ضربه وارد می‌کند و لرزش ایجاد می‌شود.

لرزش خودرو

  • کاهش مقاومت چرخشی لاستیک‌ها

اگر ماشین هیبریدی دارید یا از نوع EV است، به‌دلیل لاستیک‌های فاق کوتاه ممکن است که با عبور از کوچک‌ترین دست‌انداز در جاده، لرزش را احساس کنید.

چرخ‌ ها

وقتی که تعادل چرخ‌ها در اثر آسیب از استاندارد خارج شده باشد، باعث لرزش خودرو می‌شوند. شدت این آسیب‌ها به شرح زیر است:

  • نامتعادل بودن و آسیب‌دیدگی چرخ‌ها
خواندن  مزایا و معایب گیربکس اتوماتیک؛ این نوع گیربکس چه مزیت هایی دارد؟

در طول رانندگی در جاده، چاله یا دست‌انداز با عمق زیادی را رد کرده‌اید، به لاستیک‌ها آسیب نرسیده؛ اما چرخ‌ها از حالت بالانس خود خارج شده‌اند.

دو علت دیگر درباره لرزش خودرو عبارتند از:

  • انحراف چرخ‌ها
  • فرسودگی بلبرینگ‌های چرخ

سیستم ترمز

در رده سوم و محبوب‌ترین علت لرزش خودرو به سیستم ترمز مربوط می‌شود. این مشکلات می‌تواند به یکی از صورت‌های زیر باشد:

  • وجود مشکل در روتور یا دیسک ترمز

با افزایش ضخامت روتور یا دیسک‌های ترمز، ماشین در حین ترمزگرفتن راننده به لرزش در می‌آید. دقت کنید که با هر بار فشار پدال ترمز، این لرزش ایجاد می‌شود و ساییدگی یا پارگی را به‌همراه دارد. حتی ممکن است لنت‌ها هم دچار آسیب شده باشند.

دو علت مرتبط دیگر درباره اختلال کار سیستم ترمز و لرزش ماشین عبارتند از:

  • چسبندگی کولیس به دیسک ترمز
  • تغییر شکل درام ترمز

لرزش خودرو

کلاچ

لرزش خفیفی که در حین نیم‌کلاچ احساس می‌کنید، طبیعی است؛ اما اگر طیف تغییرات لرزش از نوع شدید باشد، می‌بایست علت‌های آن را شناسایی کنید. چند عامل را می‌توانیم در علت‌های لرزش خودرو در شرایط مختلف بررسی کنیم که عبارتند از:

  • دیسک
  • صفحه کلاچ
  • فنرهای سیستم کلاچ
  • فلایویل

فرمان خودرو

اگر مشکل از لاستیک، کلاچ، سیستم ترمز و چرخ‌ها نباشد، برای پی بردن به علت لرزش خودرو در شرایط مختلف باید فرمان آن را چک کنیم. مشکلاتی که در این بخش وجود دارد، می‌تواند یکی از موارد زیر باشد:

  • شل بودن یا فرسودگی اجزای فرمان

نشانه‌های خرابی فرمان هیدرولیک را می‌توانید با لرزیدن غربیلک فرمان متوجه شوید. معمولا ماشین‌هایی که به این مشکل دچارند، در مسیرهای مستقیم بدون مشکل‌اند.

  • خرابی فرمان هیدرولیک

درصورت خراب شدن فرمان هیدرولیک، علت لرزش ماشین در پیچ‌ها تا حدودی مشخص است؛ منتهی در مسیر مستقیم، مشکل خاصی در انتظارتان نیست.

سیستم تعلیق

در مراحل بعدی، سیستم تعلیق می‌تواند از علت‌های لرزش خودرو در شرایط مختلف باشد.

  • ساییدگی اجزای تعلیق

سیبک‌ها و بوش‌های بازوی کنترل که دچار ساییدگی در سیستم تعلیق شوند، با رانندگی در سرعت‌های بالا و هم حین ترمز زدن، خودرو می‌لرزد.

  • هم‌تراز نبودن سیستم تعلیق
خواندن  خودروی دنده اتوماتیک و دنده دستی؛ کدام بهتر است؟

سیستم تعلیق ماشین وقتی از حالت تراز خارج می‌شود که در چاله یا دست‌انداز افتاده باشید. در این صورت، در هر سرعتی که رانندگی می‌کنید، لرزش ماشین قابل احساس است.

  • شل شدن اجزای سیستم تعلیق

از علت‌های ارزش خودرو در شرایط مختلف، شل شدن اجزای سیستم تعلیق است. در صورتی که این اتفاق افتاده باشد، معمولا در سرعت‌های پایین در حدود سرعت 70 هم می‌توانید لرزش ماشین را احساس کنید و به مرور زمان زیادتر خواهد شد.

لرزش خودرو

اکسل یا محور

هفتمین علت لرزش خودرو به اکسل یا محور مربوط می‌شود. مهم‌ترین بخش‌های اکسل شامل سه مورد میل لنگ، مفصل و محور است. با بررسی مشکلات زیر، احتمال رفع شدن همیشگی لرزش خودرو در شرایط مختلف بسیار زیاد است:

  • خم شدن محور

از دلایلی که خودرو در حین شتاب گرفتن می‌لرزد، می‌توانیم به خم شدن محور اشاره کنیم. وقتی محور خم شده باشد، خودرو در حین بالا رفتن از سربالایی هم دچار لغزش خواهد شد.

  • آسیب رسیدن میل گاردان

خرابی بوش انتهای میل لنگ، ایجاد سوختگی در لنگ‌های ثابت و متحرک قطعه، دو پهنی شدن، تاب برداشتن قطعه، ساییدگی یا شکستگی از جمله مواردی است که عملکرد میل گاردان یا میل لینگ را دچار مشکل می‌کند و خودرو می‌لرزد.

  • فرسودگی مفصل‌های محور یا اکسل CV

جنس مفصل‌های محور از نوع پلاستیکی بوده و با پاره شدن‌شان ممکن است که خرده‌ریزه‌ها راه پیدا کنند و در نهایت، بستری مناسب برای آسیب‌دیدگی آن‌ها ایجاد شود. این موضوع آنقدر اهمیت دارد که علت لرزش خودرو در سربالایی هم به همین فرسودگی مفصل‌ها مربوط می‎‌شود.

موتور

اگر تمامی علت‌های لرزش خودرو در شرایط مختلف را بررسی کرده باشید، اکنون نوبت به بررسی موتور به‌عنوان آخرین بخش است. برخی از اجزای آن که ممکن است باعث ایجاد لرزش شده باشند، به شرح زیر هستند:

  • فرسودگی شمع‌ها
  • وجود مشکل در فیلترها و ورودی‌های سوخت و هوا
  • شکستگی دسته موتور
  • شل یا جداشدن شیلنگ‌ها
  • معیوب بودن تسمه تایم
خواندن  کاربردهای تکنولوژی اینترنت اشیاء (IOT) در خودرو (8 کاربرد مهم آن)
سخن آخر

در تشخیص علت لرزش خودرو در شرایط مختلف، لازم است به عناصر مختلف آن دقت کنیم. بررسی دقیق از لاستیک‌ها، چرخ‌ها، سیستم ترمز، کلاچ، فرمان، سیستم تعلیق، اکسل یا محور، و موتور می‌تواند به تشخیص صحیح کمک کند. در صورتی که لرزش خودرو به طور مداوم و بیش از حدی رخ دهد، بهتر است به یک مکانیک متخصص مراجعه کنید تا مشکلات فنی را تشخیص داده و رفع کند. مراقبت از عناصر مختلف خودرو و نگهداری منظم می‌تواند از وقوع مشکلات جلوگیری کرده و ایمنی و راحتی در رانندگی را تضمین کند. در هر صورت باید هر لحظه آماده انواع پیشامدها در خودرویمان باشیم و راه های مقابله با آن را بدانیم. در صورت بروز هر نوع اتفاق ناگوار و خراب شدن خودرو در هر جای جای کشور عزیزمان، می توانید از خدمات مجموعه امدادیاب هوشمند بهره مند شوید. این مجموعه با معرفی بهترین و کاربلد ترین مجموعه های امدادی و خودروبری کشور در همه نقاط ایران، می تواند در هر شرایطی در کنار شما عزیزان باشد.

لرزش خودرو

همچنین می توانید با مطالعه مطالب این وبسایت، هر چه بیشتر بر دانش خودرویی خود اضافه کنید. اگر می خواهید درست مانند یک تعمیرکار حرفه ای از خودرو خود مراقبت کنید و بر عمر آن بیافزائید، حتما مطالب وبلاگ امدادیاب هوشمند را دنبال کنید.

چرا خودروی من در حال رانندگی لرزش می‌کند؟

لرزش خودرو ممکن است به دلایل مختلفی از جمله عدم بالانس لاستیک‌ها، مشکلات در سیستم ترمز، کلاچ، چرخ‌ها، سیستم تعلیق، اکسل یا محور، و موتور اتفاق بیافتد.

آیا فرسودگی موتور می‌تواند به لرزش خودرو منجر شود؟

بله؛ فرسودگی شمع‌ها، مشکلات در فیلترها و ورودی‌های سوخت و هوا، شکستگی دسته موتور، شل یا جداشدن شیلنگ‌ها، و معیوب بودن تسمه تایم می‌تواند به لرزش خودرو منجر شود.

چه اقداماتی باید برای رفع لرزش خودرو انجام دهم؟

برای رفع لرزش خودرو، ابتدا باید علت آن را شناسایی کرده و سپس به تعمیرات لازم در عناصر مختلف از جمله لاستیک‌ها، چرخ‌ها، سیستم ترمز، کلاچ، فرمان، سیستم تعلیق، اکسل یا محور، و موتور پرداخت.
گرد آورنده
امدادیاب

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا